به گزارش پایگاه خبری عصر توس، تقاضای شرکتهای واردکننده برای دریافت ارز وارداتی توسط بانک مرکزی تامین نشده است و شرکتهای بزرگ برای رفع نیازهای خود به ناچار به سمت بازار آزاد متمایل شدهاند.
این حجم بزرگ از تقاضا نیز به دلیل دیگری برای رشد قیمت دلار در این روزها تبدیل شده است. این تقاضا به قدری در افزایش قیمت دلار موثر بوده است که رئیس کل بانک مرکزی را وادار به تصمیمگیری جدید درباره نحوه تخصیص ارز کرده است.
جهش قیمت دلار در هرات و نرخ حواله درهم، سایه اخبار منفی بر سر قیمت دلار و افزایش تنشها میان ایران و آمریکا، دو بال پرواز برای دلار در تهران بود.
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به نوسان روزهای اخیر دلار گفت: بازار دلار و ارز در آستانه حساس خود قرار دارد. وی با بیان اینکه متغیر فعال در بازار دلار و ارز در شرایط فعلی متغیر سیاسی است، ادامه داد: تنشی که ما با غرب و آمریکا و اخیرا اسرائیل و آذربایجان داریم به شدت روی بازارهای دلار و ارز، طلا و سکه و… تاثیرگذار است.
وی افزود: هر خبری در ارتباط با افزایش تنش میان ایران و دیگر کشورها برسد روی بازارها اثر میگذارد. خبر توقیف کشتی، آن هم در منطقه خلیج فارس و دریای عمان که یک منطقه بسیار حساس است و جایگاه بسیار حساسی در اقتصاد جهانی دارد و برای آمریکا هم به شدت حساس است، زمینه التهابات ذهنی را ایجاد کرده و بلافاصله خود را در بازارهای دلار و ارز، سکه و طلا و سایر داراییهای ارزشمند نشان داده است.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه اگر این تنش جای دیگری (نه در دریای عمان) بود، کمتر از این بر بازارها اثر میگذاشت، گفت: خلیج فارس و دریای عمان یک نقطه بسیار حساس و تاثیرگذار در اقتصاد جهانی است؛ بنابراین این اتفاق در بازار دلار طبیعی است.
افقه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا افزایش قیمت دلار و ارز ادامه دار است یا خیر؟ گفت: اگر تنشهای این اتفاق سیاسی- نظامی که در دریای عمان افتاده بالا بگیرد، تردید نکنید که قیمت دلار هم بلافاصله تبعیت خواهد کرد؛ ولی اگر آتش این تنش خاموش و آرامش ایجاد شود، افزایش قیمت متوقف خواهد شد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه کاهش قیمت دلار مشروط به خاموش شدن آتش تنشهای سیاسی است، گفت: همیشه در چنین شرایطی به سراغ رئیس کل بانک مرکزی خواهند رفت تا آتش التهابات قیمتی را خاموش کند.
افقه خاطرنشان کرد: ابزار چندانی در اختیار رئیس کل بانک مرکزی برای جلوگیری از افزایش قیمت دلار نیست. ابزاری که در اختیار اوست، کنترل و محدود کردن تقاضاست که تاکنون بانک مرکزی تا جایی که توانسته، تقاضای داخلی دلار و ارز را محدود کرده است. از طرفی بانک مرکزی به اندازه کافی ارز ندارد که بتواند با عرضه بیشتر ارز بازار را مدیریت و افزایش قیمت را متوقف کند یا کاهش بدهد.