• امروز : جمعه - ۱ خرداد - ۱۴۰۵
  • برابر با : 6 - ذو الحجة - 1447
  • برابر با : Friday - 22 May - 2026
2

شوراهای محلات؛ سکاندار توسعه محلی و آبادانی شهری

  • کد خبر : 17866
  • 24 اردیبهشت 1404 - 9:52
شوراهای محلات؛ سکاندار توسعه محلی و آبادانی شهری
در عصر حاضر، توسعه‌ی پایدار شهری به عنوان یک ضرورت جهانی مطرح است. در این میان، شوراهای محلات به مثابه نهادهای مردمی و محلی، نقش محوری در تحقق این مهم ایفا می‌کنند.

به گزارش پایگاه خبری عصرتوس، در عصر حاضر، توسعه‌ی پایدار شهری به عنوان یک ضرورت جهانی مطرح است. در این میان، شوراهای محلات به مثابه نهادهای مردمی و محلی، نقش محوری در تحقق این مهم ایفا می‌کنند. در این راستا، گفتگویی تخصصی با دکتر محمد حسین محمددوست، کارشناس، پژوهشگر و عضو شورای محلات منطقه عبادی مشهد، به بررسی ابعاد گوناگون این نهادها و اثرات آنها بر ارتقاء کیفیت زندگی شهری اختصاص یافته است.

 

نقش شوراهای محلات در توسعه‌ی محلی:

دکتر محمددوست در ابتدای این گفتگو، با تاکید بر اهمیت شوراهای محلات اظهار داشت: “شوراهای محلات، به عنوان بازوی مردمی، پتانسیل آن را دارند که نیازهای واقعی جامعه را شناسایی کنند. این شوراها بستری را فراهم می‌کنند تا مردم بتوانند صدای خود را به گوش مسئولین برسانند و به طور فعال در فرایند تصمیم‌گیری‌های محلی سهیم باشند.”

وی در ادامه افزود: “شوراهای محلات می‌توانند نقش یک پل ارتباطی کارآمد بین مردم و مسئولین را ایفا کنند و از طریق جمع‌آوری دیدگاه‌ها و پیشنهادات شهروندان، به بهبود کیفیت زندگی در سطح محلات یاری رسانند.” این نهادها می‌توانند در شناسایی دقیق مشکلات زیرساختی، اجتماعی و اقتصادی محلات نقش بسزایی داشته باشند و با ارائه اطلاعات دقیق به مسئولین، راهکارهای اثربخشی برای حل این چالش‌ها پیشنهاد دهند.

اهمیت مشارکت مردمی در تصمیم‌گیری‌های محلی:

عضو شورای محلات منطقه عبادی مشهد بر اهمیت مشارکت فعال مردم در فرایندهای تصمیم‌گیری محلی تاکید ویژه‌ای داشتند و اظهار نمود: “مشارکت فعال و آگاهانه‌ی شهروندان در تصمیم‌گیری‌ها می‌تواند به تقویت اعتماد عمومی و افزایش کارآمدی خدمات شهری منجر شود.” این مشارکت می‌تواند از طریق روش‌های متنوعی از جمله برگزاری جلسات عمومی، کارگاه‌های آموزشی تعاملی و نظرسنجی‌های محلی به انجام رسد.

چالش‌های پیش روی شوراهای محلات:

دکتر محمددوست در بخش دیگری از این گفتگو به چالش‌های موجود در مسیر فعالیت شوراهای محلات پرداخت: “برای دستیابی به اهداف تعیین شده، ضروری است که زیرساخت‌های قانونی و منابع مالی کافی در اختیار شوراها قرار گیرد تا این نهادها بتوانند به صورت موثر عمل کنند.”

وی تاکید کرد که بدون حمایت‌های قانونی و تخصیص منابع مالی مناسب، شوراهای محلات نمی‌توانند به طور کامل به اهداف خود دست یابند و در نتیجه، تاثیرگذاری آنها کاهش خواهد یافت.

آگاهی‌بخشی ناکافی:

دکتر محمددوست، یکی از چالش‌های اساسی را عدم آگاهی کافی مردم از وظایف و اختیارات شوراها دانست و گفت: “متاسفانه، بسیاری از شهروندان هنوز به درستی نمی‌دانند که شوراهای محلات چه نقشی در بهبود شرایط زندگی آنها دارند و چگونه می‌توانند در این فرایند مشارکت فعال داشته باشند.”

عدم منابع:

چالش دیگری که دکتر محمددوست به آن اشاره کردند، نبود عدم منابع مالی است: ” شوراهای محلات با عدم منابع مالی مواجه هستند و این موضوع می‌تواند به کاهش کارایی و اثرگذاری آنها منجر شود.”

وی پیشنهاد داد که دولت و نهادهای ذیربط باید حمایت‌های لازم را از شوراهای محلات به عمل آورند تا این نهادها بتوانند به طور موثر عمل کنند.

تجربیات موفق:

دکتر محمددوست با اشاره به تجربیات موفق برخی از شوراهای محلات در سطح کشور اظهار داشت: “در برخی از محلات، شوراهای محلات با همکاری نزدیک با مردم و مسئولین، توانسته‌اند پروژه‌های موفقی را به اجرا درآورند که به طور ملموسی به بهبود شرایط زندگی شهروندان منجر شده است.” به عنوان نمونه، در برخی از محلات، شوراها با برگزاری جلسات عمومی و مشورت با شهروندان، توانسته‌اند نیازهای واقعی آنها را شناسایی کرده و پروژه‌های عمرانی و اجتماعی مناسبی را به اجرا درآورند.

نگاه به آینده:

دکتر محمددوست در پایان این گفتگو، با نگاهی امیدوارانه به آینده شوراهای محلات گفت: “اگر شوراهای محلات بتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند و از حمایت‌های لازم برخوردار شوند، می‌توانند به عنوان یک الگوی موفق در توسعه پایدار شهری مطرح شوند.”

وی تاکید کرد که تنها از طریق همکاری و همفکری سازنده میان مسئولین و شهروندان می‌توان به آبادانی و توسعه پایدار شهری دست یافت.

پیام پایانی:

این پژوهشگر حوزه اجتماعی در پایان سخنان خود، پیام مهمی را به شرح زیر بیان کرد: “شوراهای محلات این ظرفیت را دارند که نقش کلیدی در بهبود کیفیت زندگی شهری ایفا کنند و من امیدوارم که مردم بیش از پیش به این نهادها توجه کنند و با مشارکت فعال خود در فرایندهای تصمیم‌گیری محلی، به تحقق اهداف توسعه‌ی پایدار شهری کمک کنند.”

لینک کوتاه : https://asrtoos.ir/?p=17866

برچسب ها

ارسال نظرات

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

پایگاه خبر عصر توس/رسانه نسل امروز

دفتر مرکزی: مشهد

ایمیل: asrtoosnews@gmail.com