به گزارش پایگاه خبری عصر توس به نقل از روزنامه خراسان رضوی، سیر تحولات اقتصادی از سال ۹۶ تا امروز بهگونهای بوده که حداقل به لحاظ روانی مردم احساس میکنند فقیرتر شدهاند.
نوسانات ارزی چند سال اخیر و تشدید تحریمها از یکسو منجر به رشد فزاینده نرخ تورم و افزایش قیمتها شده و متناسب با آن سطح درآمدها افزایش چندانی نداشته است. به همان نسبت خط فقر در کشور تغییر کرده است هرچند وفاقی بر اینکه خط فقر روی چه عددی ایستاده در کشور وجود ندارد با این حال جمعیتی که زیرخط فقر قرارگرفتهاند طی چند سال گذشته افزایش داشته است البته نباید منکر آن شد که در این مدت میزان درآمد خانوارها هم افزایش پیداکرده است اما این افزایش بهموازات افزایش هزینهها نبوده است.
دادههای مرکز آمار کشور درباره جایگاه استانها به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در بازه زمانی ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ بیانگر برخی از این واقعیتها به لحاظ آماری است.
اما سؤال این جاست خانوارهای شهری و روستایی خراسان رضوی در طول ۵ سال گذشته به لحاظ درآمدی و هزینه کرد چه وضعیتی پیدا کردهاند که برای پاسخ به این سؤال باید به تحلیل دادههای مرکز آمار در این باره بپردازیم.
تنزل ۳ رتبه ای شهری به لحاظ درآمدی
دادهای مرکز آمار کشور نشان میدهد، متوسط درآمد سالانه خانوارهای شهری کشور در سال ۱۳۹۶ بیش از ۳۶۶ میلیون ریال بوده است و این رقم برای خانوارهای شهری استان خراسان رضوی معادل۳۲۲ میلیون ریال بوده که بدین لحاظ این استان در رتبه ۱۵ بین استانهای کشور قرارگرفته و از متوسط کشوری نیز پایینتر است.
این رقم در سال ۱۴۰۰ برای کل خانوارهای شهری کشور به ۱۱۲۴ میلیون ریال رسیده است یعنی متوسط درآمد خانوارهای شهری کشور طی سالهای ۹۶ تا سال ۱۴۰۰ بیش از ۳ برابر شده است و این رقم برای خانوارهای شهری خراسان رضوی به ۹۳۶ میلیون ریال رسیده که حدود ۲٫۹ برابر شده و به این لحاظ از متوسط کشوری عقبتر است و به لحاظ رتبهای نیز شاهد تنزل ۳ رتبه ای خانوارهای شهری استان در میزان درآمد سالانه بین استانهای کشور بودیم.
رتبه ۲۳ درآمد روستایی های استان
شاخص دیگر ، متوسط درآمد سالانه خانوارهای روستایی است. بر اساس دادههای مرکز آمار کشور متوسط درآمد سالانه خانوارهای روستایی کشور در سال ۹۶ بیش از ۲۰۱ میلیون ریال بوده و این رقم برای خانوارهای روستایی خراسان رضوی تنها ۱۴۸ میلیون ریال بوده است و این بیانگر فاصله بسیار زیاد درآمد خانوارهای روستایی استان با متوسط کشور است و به همین نسبت استان به لحاظ درآمد خانوارهای روستایی بین استانهای کشور جایگاه ۲۷ را دارا بود.
متوسط درآمد سالانه خانوارهای روستایی کشور در سال ۱۴۰۰ به بیش از ۶۳۷ میلیون ریال رسیده که حدود ۳٫۲ برابر شده است. این رقم برای خانوارهای روستایی استان به ۵۲۴ میلیون ریال رسیده که از متوسط کشور عقبتر بوده است و استان جایگاهی بهتر از ۲۳ بین استانهای کشور ندارد. متوسط درآمد خانوارهای روستایی استان البرز در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲ برابر خانوارهای روستایی خراسان رضوی بوده و متوسط درآمد خانوارهای روستایی سیستان و بلوچستان تنها ۲۵۷ میلیون ریال بوده که نصف خانوارهای روستایی استان است.