به گزارش پایگاه خبری عصرتوس، به گفته ابراهیمی، رئیس خانه صنعت استان از شهریور سال ۱۴۰۱، ارائه تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی تقریبا متوقف شده است و کمر بانکهای ما زیر بار تسهیلات دستوری درحال شکسته شدن است، چراکه اکنون ۶۰ درصد تسهیلات بانکها به تسهیلات دستوری اختصاص یافته است. این موارد در حالی است که بنا به گفته سحرخیز رئیس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی استان، خراسان رضوی ۸ درصد درخواست برای جواز تاسیس دارد ولی تنها توانسته است ۱٫۶۴درصد اقدام به تامین مالی کند. این موضوعات بخش تولید و صنعت را بیش از پیش به نظام بانکی به عنوان مهم ترین تامین کننده مالی بخش تولید بی اعتماد کرده و آن ها را واداشته که راه های دیگری را برای تامین مالی خود برگزینند اما در این میان اهالی بخش تولید به این راه ها از جمله ورود به بازار سرمایه نیز بی اعتمادند چرا که این راه حل ها را برای اکوسیستم اقتصادی کشور مناسب نمی بینند.
چالش های تامین مالی صنایع بدون بانک
اگر تامین مالی صنایع و بخش تولیدی را مهم ترین موضوع در رونق تولید ندانیم،قطعا باید آن را یکی از مهم ترین عوامل به شمار آوریم.
با اقتصاد ما سازگار نیست
ابراهیمی، رئیس خانه صنعت استان در باره تامین مالی صنایع و واحدهای تولیدی در استان از راه هایی غیر از دریافت تسهیلات از بانک ها گفت: این موضوعات شدنی است اما با ۹۰ درصد اقتصاد ما سازگار نیست؛ در جاهای دیگر دنیا از روش های جذب سرمایه از طریق بازار سرمایه استفاده می کنند چرا که شرکت های آن ها بیشتر بورسی و تولیدکنندگان آن ها بیشتر در مقیاس بزرگ هستند، این درحالی است که در استان ما ۹۰ درصد واحدهای تولیدی کوچک هستند و فقط ۲ درصد واحدها در مقیاس بزرگ قرار دارند؛ مقیاس های تامین مالی از طریق بازار سرمایه استانداردهای بزرگی را می طلبد، از همین رو بهترین روش تامین مالی برای واحدهای تولیدی در کشور ما از طریق سیستم بانکی است البته به تازگی
صندوق های سرمایه گذاری نیز اضافه شده اند ولی تا جا بیفتند و برای واحدهای کوچک کارامد باشند، زمان بر است و رفتن به بورس برای واحدهای کوچک ما و استفاده از سرمایه های عمومی تقریبا نشدنی است.
ابراهیمی در پاسخ به این که با توجه به این که قسمت بزرگی از منابع بانک ها را بخش صنعت تامین می کند اما در تامین تسهیلات خود با مشکل مواجه شده وبهتر نیست سرمایه ها در بخش صنعت تجمیع شود و برای فشار به شبکه بانکی تنها در چند بانک به سرمایه گذاری به شرط گرفتن تسهیلات بالاتر از ۱۵۰ تا ۲۰۰ درصد آورده اقدام کند؟ اظهار کرد: الان معضل اصلی خود دولت است، به عبارتی نظام بانکی ما همسوتر با تولید است تا دولت، وقتی دولت نظام بانکی را مکلف می کند که ۶۰ درصد منابعش را تسهیلات تکلیفی مثل وام فرزندآوری،ازدواج، مسکن و … بدهد، رمقی برای نظام بانکی نمی ماند. تقریبا تمام ظرفیت بانک های ما در اختیار تسهیلات تکلیفی است که من به شما قول می دهم ۹۰ درصد این تسهیلات بازگشت نخواهد داشت و معوقات بزرگی روی دوش نظام بانکی خواهد شد مانند تسهیلات زودبازده که ۸۰ درصد انحراف مصرف داشت.
او ادامه داد: الان بانک های خصوصی ما از هیچ قاعده و دستوری تمکین نمی کنند. ما در استان بانکی داریم که حدود ۹هزارو ۷۰۰ میلیارد منابع مردم را جمع کرده و تنها ۹۰۰ میلیارد تسهیلات ارائه کرده است یعنی کمتر از ۱۰ درصد، این ها تحت دستور شورای هماهنگی بانک های استان نیستند اما در نظام بانکی ایران هستند و این موضوع نشان می دهد دست هایی پشت پرده هستند که این ها را حمایت می کنند وگرنه بانک خصوصی جرئت نمی کند دست به هر کاری بزند، نسبت منابع به مصارف هم که در استان ما هیچ وقت خوب نبوده و مجموعه ای از عوامل که خود دولت متولی اش است، دست به دست هم داده اند که تامین مالی به خوبی صورت نگیرد و بخش تولید در شرایط تورم ۵۰ درصدی از تسهیلات محروم بماند. من به شما قول می دهم که ظرف یک سال آینده ما قدرت جذب ۱۰ درصد نیازمان را از راه های غیر بانک نخواهیم داشت.سحرخیز رئیس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی استان در باره راه های تامین مالی غیر بانکی بخش تولید اظهار کرد: راه های متفاوت و متنوعی در سال های اخیر برای تامین سرمایه طراحی شده است چرا که متدهای جدیدی در فضای کسب و کار به وجود آمده است. اما نکته ای که باعث شده بخش صنعت و تجارت ما به این راه ها اقبال نشان ندهند، موضوع نبود شفافیت است زیرا برای استفاده از ابزارهای تامین مالی جدید باید از شفافیت مالی برخوردار بود یعنی موضوعات مالیاتی و بیمه و … باید شفاف باشد.
سحرخیز با اشاره به این که بخش صنعت متوجه شده دیگر نمی تواند خیلی روی تامین مالی از طریق بانک ها حساب باز کند، بیان کرد: گواه این موضوع این جاست که بنا به اعلام بانک مرکزی نرخ مستهلک شدن سرمایه ها به مراتب از نرخ سرمایه گذاری های جدید در صنعت پیشی گرفته یعنی این که سرمایه گذاری جدید انجام نشده و پرواضح است که ما در جذب منابع بانکی موفق نبوده ایم و دلیل آن هم میزان تسهیلات تکلیفی است که بانک ها داده اند.
کمتر از ۲ درصد تامین مالی
او با اشاره به این که خراسان رضوی ۸ درصد درخواست جواز تاسیس داشته اما میزان موفقیت اش در جذب سرمایه تنها ۱٫۶۴ درصد بوده است،اظهار کرد: استفاده از روش های جدید تامین مالی یک نگرش است که به جای این که از نهاد بانک ها قرض بگیریم ما از جامعه شریک می گیریم.
رئیس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی استان در پاسخ به این سوال که ۹۰ درصد صنایع در استان کوچک هستند و قابلیت ورود به بورس را ندارند پس چگونه می توانند از سرمایه های عمومی استفاده کنند؟ گفت: یکی از روش های تامین سرمایه رفتن به بورس است اما الان سازوکارهایی وجود دارد که از طریق تاسیس صندوق های سرمایه گذاری خود شرکت در بورس عرضه نمی شود اما با سازوکارهای بازار سرمایه اقدام به جذب سرمایه از بازار می کنیم، برای یک پروژه خاص یا حتی یک عده خاص که درخواست می دهند برای یک ایده جدید بازار سرمایه آن جا سرمایه گذاری کند؛ روش های جدید بدون نیاز به این موضوع است که خود شرکت وارد بورس شود. به شکلی نوعی از تعاونی هاست اما بدون نقص هایی که تعاونی ها دارند.سحرخیز با اشاره به این که قدم اول ما در استان فرهنگ سازی است اظهار کرد: یکی از مدیران عامل شرکت های تامین سرمایه در جلسه ای گفت علاوه بر تامین سرمایه ای که ما تا کنون انجام داده ایم، ۶۴ هزار میلیارد تومان درخواست داریم و متاسفانه خراسان رضوی در این ۶۴ همت نقشی ندارد. باید بدانیم شفافیت شاید پایه موضوع جذب سرمایه گذاری باشد و موضوع دیگر شاید بی اعتمادی بعضی به بازار سرمایه است و بیم این را دارند که سرمایه شان یک شبه نصف شود و این موضوع واقعا به فرهنگ سازی و همچنین آموزش در قالب های متنوع احتیاج دارد.
لینک کوتاه : http://asrtoos.ir/?p=4908
- ارسال توسط : دبیر سرویس
- 60 بازدید
- بدون دیدگاه