به گزارش پایگاه خبری عصر توس، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اظهار می کند که «هنوز قطعیتی نیست که این ساختمان ها (ساختمان های شناسایی شده) قطعا ناایمن باشند».
معاون دادستان مشهد نیز در گفت و گو با پایگاه خبری عصر توس به صراحت اظهار می کند که «مردم باید اسامی ساختمان های ناایمن را بدانند.» به گزارش پایگاه خبری عصر توس، روزنامه خراسان در ۴ خرداد امسال گزارشی با عنوان «پلمب یا تخریب در انتظار ناایمنها» منتشر کرد که در آن دادستانی کل کشور در سالگرد حادثه متروپل ضمن اعلام اسامی ساختمان های ناایمن پایتخت و اشاره به پلمب یا تخریب آنها، تصریح کرد که انتشار اسامی این ساختمانها به صورت شفاف و با ذکر موارد ناایمن، از نظر دادستانی منع قانونی ندارد.
مردم باید اسامی ساختمان های ناایمن را بدانند
از همین رو به سراغ فرزاد بهشتی توندری، معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان می رویم تا رویکرد دادستانی مشهد برای اعلام اسامی ساختمان های ناایمن مشهد را بررسی کنیم. وی در پاسخ به پایگاه خبری عصر توس می گوید: فهرست را من ندارم و از همکاران آتش نشانی بگیرید. چون کارگروهی زیر نظر دکتر خدایی (معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری) تشکیل شده است که فهرست کامل را در استان دارند، فهرست ساختمان های ناایمن مشهد را نیز به ما اعلام کرده اند که جامع و کامل نیست تا اعلام کنم و بخواهم بگویم هم حضور ذهن ندارم. وی در پاسخ به این سوال که آیا متولیان اجازه اعلام اسامی ساختمان های ناایمن را دارند یا خیر؟ تاکید می کند: بله، اجازه دارند، چه اشکالی دارد؟ مردم باید بدانند.
برای ساختمان های ناایمن هنوز قطعیتی نیست؛ ۳ ماه دیگر
جواد خدایی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی نیز در پاسخ به مطالبه ما برای اعلام اسامی ساختمان های ناایمن مشهد در پی رسانه ای شدن نام ساختمان های ناایمن تهران، به پایگاه خبری عصر توس می گوید: هم اکنون اسامی دست من نیست، در سامانه ای است که دبیرخانه آن راه و شهرسازی است، مکاتبه کنید تا آنجا به شما بدهند، کارگروه این کار هم اکنون در مرحله بررسی است و هنوز به طور قطع مشخص نیست که این ساختمان ها ناایمن هستند، بر همین اساس بررسی ها باید انجام شود و بعد اگر قطعیت پیدا کرد، اسامی آن را منتشر کنند. وی می افزاید: دبیرخانه این موضوع، اداره کل راه شهرسازی و ریاست کارگروه هم برعهده بنده است. امور مرتبط با این موضوع را از طریق دبیرخانه پیگیری کنید، نتیجه بهتری دارد. خدایی در پاسخ به این سوال که کارگروه چه زمانی نتیجه قطعی را مشخص و اسامی ساختمان های ناایمن را اعلام خواهد کرد؟ میگوید: یک بازه زمانی حدود سه ماهه را مشخص کرده ایم تا موضوع بررسی و جمع بندی شود و سپس اعلام کنیم. به محض این که قطعیت پیدا کرد که ساختمانی ناایمن است، خیلی قاطع اعلام می کنیم و اجازه فعالیت به آن نمی دهیم و ساختمان باید حتما رفع نقص کند. اگر ناایمن بودن هم در حوزه سازه است، باید اصلاح جدی صورت بگیرد. وی تصریح می کند: تعاریف ناایمن با هم متفاوت است، ممکن است برداشت ها متفاوت باشد. کلمه ناایمن یک دایره کلی را دربرمی گیرد، مثلا یک ساختمان شبکه اطلاع رسانی ساختمان ندارد اما درصورت تجهیز، ایمن میشود، بنابراین این موضوع نسبی است و جنبه مطلق ندارد. ممکن است بخشی از اینها رفع ایراد شود. ناایمن شدن این ساختمان ها را می توانید به مردم اعلام کنید اما ایمن شدن آن را به سختی می توانید انتقال بدهید.
شناسایی ۱۲۵ ساختمان ناایمن در مشهد
مجید فرهادی، مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهرداری مشهد نیز در پاسخ به این سوال که چه تعداد ساختمان ناایمن از منظر استانداردهای آتش نشانی در مشهد شناسایی شده است؟ به پایگاه خبری عصر توس می گوید: درباره سیستم های اعلام و اطفای حریق و مصالح به کار رفته در پروژه ها برای مقاومت در برابر حریق نظر می دهیم و در این زمینه ۱۲۵ ساختمان تجاری، پزشکی، اقامتی و… را در سامانه من تاک دولت (سامانه مدیریت و نظارت بر توسعه استان های کشور) ثبت کرده ایم. وی در پاسخ به مطالبه ما برای ارائه اسامی ساختمان های ناایمن بیان می کند: اگر میخواهند اسامی را اعلام کنند، دوستان در راه و شهرسازی و نظام مهندسی اعلام کنند. وی می افزاید: عذرخواهی میکنم، منزل خود شما چند طبقه است؟ آیا واقعا موارد اطفای حریق را در آن رعایت کرده اید؟ اگر ما بخواهیم با آن نگاه اعلام کنیم، باید بگوییم ۵۰ درصد شهر سیستم اطفای حریق ندارد، در حالی که چنین چیزی ممکن نیست. وی می گوید: وظیفه ما ثبت این موارد بوده است. به مجتمعهای مربوط تذکر داده و ابلاغ کرده ایم و کاری را که مربوط به ما بوده، انجام داده ایم.
هزار و ۱۹۸ ساختمان، در فهرست ناایمن های ۳ شهر استان
اما محمدعلی منصوری، معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی استان در پاسخ به درخواست پایگاه خبری عصر توس مبنی بر اعلام اسامی ساختمان های ناایمن با وجود نظر مثبت دادستانی درباره انتشار اسامی می گوید: اسامی را فعلا نمی توانیم اعلام کنیم و باید مکاتبه کنیم، چرا که این مسئله کارگروهی دارد و باید در این زمینه مصوبه داشته باشد یا این که با آقای بهشتی صحبت کنیم چون به ما چیزی اعلام نشده است و باید از وی کسب تکلیف کنیم. منصوری درباره تعداد ساختمان های ناایمن میگوید: طبق مصوبه کارگروه مربوط، در اولین قدم در سطح استان شهرهای مشهد، سبزوار و نیشابور را به عنوان شهرهای هدف انتخاب کردیم و مقرر شد ساختمان های گروه «ج» و «د» را ارزیابی کنیم. در این ارزیابی تقریبا ۱۸ هزار و ۴۰۰ واحد در کل این شهرها ارزیابی شدند. وی میافزاید: گروه «د» به ساختمان های بیش از ۱۰ طبقه یا ساختمان هایی با زیربنای بیش از ۵ هزار مترمربع و گروه «ج» به ساختمان های دارای شش تا ۱۰ طبقه یا ساختمان هایی با زیربنای حداکثر ۵ هزار مترمربع اطلاق میشود. در شهر مشهد از ساختمان های ارزیابی شده در گروه «د» ۶۸۰ واحد و در گروه «ج» ۴۷۱ واحد ناایمن هستند. در شهرستان های سبزوار در مجموع هر دو گروه ۲۷ ساختمان ناایمن و در نیشابور ۲۰ ساختمان ناایمن وجود دارد. منصوری تصریح میکند: بر اساس چک لیستی که مرکز تحقیقات ساختمان اعلام کرده بود، ضریب «ای» (E) این ساختمان ها بالاتر از نیم است، یعنی احتمال خطر پذیری در آنها بالاست. وی درپاسخ به این سوال که کارگروه درباره ساختمان های ناایمن چه تصمیمی گرفته است؟ می گوید: کارگروه تصمیم گرفته به صورت قطع موارد ریسک و اقدامات لازم برای تحکیم بخشی هر یک از آنها را بررسی کند و این که چه گروهی وارد برنامه ریزی تخریب، مرمت یا تعطیلی شود. این موضوعات را مشاور باید برنامه ریزی کند و رویکرد ارائه دهد. وی در پاسخ به این سوال که ساختمان های ناایمن چه موقع تعیین تکلیف میشود؟ اظهار می کند: باید به مرور جلو برویم و مشاور گرفته شود تا بقیه کارها انجام شود.