علی نجفی در گفتوگو با پایگاه خبری عصر توس، در خصوص کمبود آب برای آبیاری فضای سبز شهر اظهار کرد: نیاز آبی ما برای آبیاری فضای سبز بیش از ۲۴ میلیون متر مکعب در سال است که در شرایط نرمال با حدود ۶ میلیون متر مکعب کمبود منابع آبی مواجه هستیم.
وی افزود: برای جبران این کمبود فعالیتهایی انجام شده است، از جمله طرح خشکمنظر که در ایام نوروز داشتیم، تاکید بر استفاده بیشتر از پساب، استفاده از چاههای غیر کیفی سطح شهر، مدیریت بهینه برای آبیاری گونههای فضای سبز شهری و تخلیه آبنماها که تمام این اقدامات منجر شده با ریاضت منابع آبی میزان کسری را به یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب کاهش دهیم.
نجفی بیان کرد: در حال رایزنی هستیم تا از سایر دستگاهها که چاههای غیر کیفی دارند و همچنین ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم. در پروژه قطار شهری نزدیک حرم مقداری آب از داخل کانالها به خارج شهر هدایت میشد، ما کار ضربتی انجام دادیم تا ظرف ۱۰ روز آینده این میزان آب را وارد مدار کنیم.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار مشهد ادامه داد: برای تمام آبهایی که به نحوی قابلیت استحصال در داخل شهر دارند برنامهریزی کردیم تا عطش شهر را به حداقل برسانیم. ما در پاکهای جدیدالاحداث تلاش کردیم سطح چمن را به حداقل رسانده و گونههایی کاشته شود که نیاز آبی کمتری دارند تا بحران آبی امسال را پشت سر بگذاریم.
وی اضافه کرد: خاموش کردن آبنماها قطعا در ترکیب فضای شهری تاثیر دارد. در زمینه چمن و پرچین نیز قصد نداریم به طور گسترده آنها را جمعآوری کنیم، زیرا گونه فعلی چمنها با نیاز آبی کم است. این کار بیشتر جنبه فرهنگسازی به منظور ایجاد حساسیت در مردم دارد. مردم باید بدانند امسال آب به اندازه کافی نداریم و قطعا هم ما در حوزه فضای سبز و هم مردم در حوزه مصرف باید ریاضتی به خود بدهیم.
نجفی با بیان اینکه محیط زیست تنها محدود به فضای سبز نمیشود، پرندگان نیز جزئی از محیط زیست هستند، عنوان کرد: ما با تخلیه آبنماها یک منبع آبی برای رفع عطش پرندگان را از دست میدهیم، بنابراین در کنار آبنماها آبخوریهایی تعبیه کردیم تا پرندگان نیاز آبی خود را تامین کنند. ما در حیات وحش و فضای سبز شهری چالش و مشکل خواهیم داشت اما امسال تلاش ما این است که نیاز حداقلی گیاه به آب را تامین کنیم تا فضای سبز خود را زنده نگه داریم.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار مشهد گفت: این موضوع جزئی است اما منابع آبی داریم که میتوانیم برای فضای سبز استفاده کنیم. میتوان از پساب ناشی از شستوشوی سبزیجات که به مواد شوینده آلوده نمیشود برای آبیاری فضای سبز داخل خانه و باغچه استفاده کرد. در کولرهای گازی آبی ناشی از تقطیر بخار و رطوبت موجود در هوا ایجاد میشود که میتواند برای آبیاری گلدانها مورد استفاده قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: باید موارد سهگانه آبفا که اطلاعرسانی شده نیز رعایت شود. اول کاهش سه دقیقهای زمان دوش گرفتن، دوم کاهش ۳۰ درصدی ظرفیت فلاشتانکها و سوم کاهش سه ساعته استفاده از کولر آبی است. مصرف آب کولر آبی در روز ۲۰۰ لیتر است، بنابراین میتواند با بستن دریچه کولر در اتاقهایی که ضرورت ندارد، مصرف آب را کاهش دارد. ممکن است این موارد در مقیاس کلی آب تاثیر نداشته باشد اما در زمینه فرهنگسازی موثر است.
نجفی با اشاره به اینکه بیش از ۹۰ درصد مصرف آب در حوزه کشاورزی است، تصریح کرد: اگر در این حوزه ۱۰ درصد صرفهجویی کنیم، معادل کل مصرف آب حوزه شهری و صنعت است. متولیان در حوزه کشاورزی توجه ویژهای داشته باشند که اگر درصد جزئی صرفهجویی شود، شاید معادل بخش عمدهای از نیاز آبی کل شهر باشد.